[rev_slider alias="slider2"]

Wetgeving

Sinds 1 januari 2005 geldt de Wet kinderopvang. Deze wet regelt de kwaliteit en de financiering van de kinderopvang. Uitgangspunt is dat kinderopvang een zaak is van ouders, werkgevers en overheid. Ouders die werken en voor hun kinderen zorgen, krijgen kinderopvangtoeslag van de overheid.

Kinderopvangtoeslag

De toeslag is afhankelijk van het inkomen. Het kinderverblijf of gastouderbureau moet bij de gemeente geregistreerd staan. Wilt u weten of en in welke mate u in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag, kijkt u dan op de website van de Belastingdienst. U kunt hier een proefberekening maken.

Landelijk Register Kinderopvang

De Belastingdienst vraagt om het LRK-nummer. LRK staat voor Landelijk Register Kinderopvang . In het LRK worden alle kinderdagverblijven, organisaties voor buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en gastouders geregistreerd die voldoen aan de kwaliteitseisen van de Wet Kinderopvang. U heeft vanaf januari 2011 alleen recht op kinderopvangtoeslag als u gebruik maakt van kinderopvang die in het LRK staat.

Bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag zal de Belastingdienst vragen om het LRK-nummer. U kunt alle LRK-nummers van de locatie waar u opvang afneemt vinden bij LRK-nummers.